Hoppa till innehåll

Basker

  • av

Basker är en typ av hatt som ursprungligen kommer från Baskien, en region i norra Spanien och södra Frankrike. Baskern har en styv (men inte så utstickande och stor) skärm som skyddar mot solen och den kan användas av både män och kvinnor. De finns i olika storlekar och former, och kan vara gjorda av olika material förutom tyg, till exempel läder, ull och hampa.

Baskern har använts i århundraden som ett praktiskt tillbehör för att skydda mot solen och värmen, men den har också blivit populär som en fashionabel accessoar. På 1900-talet blev baskrar populära inom modeindustrin och användes ofta i modevisningar och av kändisar. Baskern har också varit en viktig del av kostymer i olika filmer och teaterpjäser.

För både bohemer och soldater

Baskrar är fortfarande populära idag, och används ofta som en del av somriga outfits eller som en accessoar vid speciella tillfällen. De kan vara enkla och sofistikerade, eller mer färgstarka och uttrycksfulla och finns i en mängd olika stilar och material.

Baskern är också ofta förknippad med bohemisk och avslappnad livsstil, men paradoxalt nog också med militärer eftersom den är en del av många länders stridande förbands uniformer.