Hoppa till innehåll

Hubert de Givenchy

  • av

Hubert de Givenchy var en fransk modedesigner som är känd för att ha grundat det prestigefyllda modehuset Givenchy. Han föddes 1927 i Beauvais i Frankrike, och började sin karriär som modell för ett antal modehus i Paris. På 1950-talet grundade Givenchy sitt eget modehus, Givenchy Couture Group, som snabbt blev ett av de mest eftertraktade och inflytelserika varumärkena inom modeindustrin.

Givenchy var känd för sin eleganta och sofistikerade stil, och hans kläder riktade sig till en välbeställd och sofistikerad kundkrets. Han skapade också kläder för många kändisar och aristokrater, inklusive Audrey Hepburn, Jackie Kennedy och Grace Kelly. Givenchy var också en pionjär inom ready-to-wear-mode (Rtw), och hans märke Givenchy Rtw blev ett av de första att erbjuda kläder som var redo att bäras utan att behöva anpassas av en skräddare.

Givenchy lade ner sitt modehus 1995 men hans inflytande på modeindustrin har varat långt efter det. Hans stil har ofta hyllats som en förebild för elegans och förfining och hans kläder anses fortfarande vara klassiker inom modevärlden. Givenchy avled i mars 2018, men hans avtryck och betydelse för modeindustrin kommer att finnas med länge.

Audrey Hepburn och Givenchy

Audrey Hepburn var en brittisk skådespelerska och kändis som är känd för sin stil och skönhet. Hon var också en av de första kvinnorna att använda sig av Hubert de Givenchy som sin personliga designer. Givenchy skapade många av Hepburns kläder i hennes filmer, till exempel ”Sabrina”, ”Prinsessa på vift” och ”Breakfast at Tiffany’s”.

Hepburn och Givenchy hade också en nära vänskap, och Givenchy hjälpte ofta Hepburn att välja kläder för olika händelser och inför röda mattan. Hepburns stil, som ofta kombinerade enkel elegans med en touch av glamour, har blivit en förebild för många kvinnor världen över.

Jackie Kennedy och Givenchy

Jackie Kennedy, också känd som Jacqueline Kennedy Onassis, var den första damen i USA under president John F. Kennedys tid i Vita huset. Hon var också känd för sin eleganta och sofistikerade stil, och syntes ofta i kläder från det prestigefyllda modehuset Givenchy.

Givenchy skapade många av Kennedys kläder under hennes tid i Vita huset, och deras samarbete bidrog till att göra Givenchy till ett av de mest populära och eftertraktade modehusen på den tiden. Kennedy och Givenchy var nära vänner och Givenchy hjälpte ofta Kennedy att välja kläder för olika händelser, precis som med Hepburn.