Hoppa till innehåll

Modeikoner

  • av

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld var en tysk modedesigner och kreativ direktör som har haft en lång och framgångsrik karriär inom modeindustrin. Han föddes 1933 i Hamburg i Tyskland och började sin karriär som en modeillustratör och designassistent på modehuset Balmain i Paris. Efter att ha arbetat för flera olika modehus blev Lagerfeld kreativ ledare för Chanel 1983, en tjänst han behöll fram till sin död 2019.

Tiden på Chanel

Under sin tid på Chanel lyckades Lagerfeld aktualisera varumärket och göra det till ett av världens mest eftertraktade modehus. Han moderniserade Chanels klassiska stil och införde trendmedvetna element som loggor och sportkläder. Lagerfeld var också känd för att skapa extravaganta och dramatiska visningar, vilket bidrog till att göra Chanel till ett av de mest omtalade och eftertraktade varumärkena inom modeindustrin.

Förutom sitt arbete för Chanel hade Lagerfeld också ett eget märke och designade kläder för andra varumärken, till exempel Fendi och H&M. Han var också en populär modekommentator och har skrivit flera böcker om mode.

Lagerfeld var också känd för sin personliga stil och blev ofta fotograferad i sin signaturoutfit bestående av en hatt, svart skjorta och läderhandskar. Han var också välkänd för sitt långa, vita hår och sin skäggstubb.

Lagerfelds kontroverser

Lagerfeld var en kontroversiell person och hans kommentarer om olika ämnen, inklusive vikt och hudfärg, har väckt kritik. Trots detta har hans betydande inverkan på modeindustrin och hans kreativitet som designer resulterat i att han har hyllats som en av de mest inflytelserika personerna inom mode.

En kontrovers som Karl Lagerfeld var inblandad i var när han kommenterade Adele i en intervju med Metro i 2012. Han sa att ”Adele är en person som är fullt kapabel att förlora vikt, om hon vill. Hon är mycket intelligent. Men hon har valt att vara tjock. Hon får sångrösten och det är det som är viktigt. Hennes kropp är en annan historia, men det spelar ingen roll”.

Dessa kommentarer väckte stark kritik från många håll, eftersom de sågs som mycket kränkande mot kvinnor som försöker vara friska och starka oavsett sin vikt, storlek och form.

En annan kontrovers som Lagerfeld var inblandad i var när han kommenterade Meryl Streep i en intervju med NRJ Radio 2017. Han sa att skådespelerskan hade fått en klänning för nästan en miljon kronor men valt att inte bära den på röda mattan. Lagerfeld påstod att Streep ville ha betalt för att bära klänningen och att hon därmed visade att hon var girig. Han sa att han inte längre var intresserad av Streep varken som skådespelerska eller person efter detta.

De här kommentarer väckte också kritik eftersom det ansågs vara oacceptabelt att nedvärdera en person på grund av den personens val att inte samarbeta med en.